13 NOV 22

De Johnny 2022

Stichting Poëzieclub

Dit jaar zetelde Yousra samen met Neske Beks, Elten Kiene, Aafje de Roest en Teddy Tops in de jury van De Johnny. Op zondag 14 november werd die prijs voor de podiumpoëzie in het Maaspodium in Rotterdam feestelijk uitgereikt aan niemand minder dan baanbrekende iconen Babs Gons en Seckou Ouologuem. Het jury-rapport lees je hier.
︎
LINK
17 - 20 NOV 2022

Venus Parade

Playground festival, STUK Leuven

De Venus Parade is een unieke optocht in de publieke ruimte, vrolijke ode aan vrouwelijkheid. Kunstenaarsduo Yvan Clédat en Coco Petitpierre maakten zes levensgrote Venusbeelden die zullen worden ronddragen in de Leuvense binnenstad. De stoet wordt begeleid door percussie en een gelegenheidskoor dat een libretto vertolkt, dat speciaal voor deze Vlaamse versie werd geschreven door Yousra Benfquih.
︎
LINK

11 NOV 2022

Expo Klimaatrechtvaardigheid

11.11.11

In het najaar van 2022 voert 11.11.11 campagne over de ongelijke gevolgen van de klimaatcrisis: de grootste gevolgen raken vooral de mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn, en die weinig middelen hebben om er iets aan te doen. Samen met 4 andere dichters en 5 illustratoren werd Yousra uitgenodigd om een gedicht te schrijven als antwoord op de vraag: hoe ziet een klimaatrechtvaardige wereld eruit? Luister hier.
︎
LINK
15 OKT 2022

Facts to Act

Lamot Mechelen, Hannah Arendt Instituut

De slotavond van het Facts to Act Festival was een ode aan Caroline Pauwels, die twee jaar geleden mee aan de wieg stond van het Hannah Arendt Instituut. Het werd een avond vol mooie woorden, warme herinneringen en inspiratie om met de nalatenschap van Caroline aan de slag te gaan. Yousra Benfquih bracht haar hulde met dit gedicht.
︎
LINK
6 - 21 NOV 2022

Schrijfresidentie 2022

Jakes Gerwel Foundation x Passa Porta

Van 6 tot 21 november 2022 gaat Yousra samen met Fleur Pierets op de Jakes Gerwel Foundation / Passa Porta residentie in het Paulet House in Somerset-Oost, Zuid Afrika. In het kader van dit ‘Dialogue Programme for Writers from the Low Countries and South Africa residency’ zal ze werken aan haar roman, die de grenzen tussen proza, poëzie en essay bevraagt en vervaagt.
︎
LINK
18 SEP 2022

Dak der Lusten

Vonk & Zonen, Antwerpen

Wat als we de aarde niet meer behandelen als een bron die maar blijft geven, maar als een partner of een minnaar? Denken over onze planeet alsof het je geliefde is, is de eerste stap richting het serieus nemen van de milieucrisis. Tijdens het Dak der Lusten nemen Ten adem, Yousra Benfquih, Moya De Feyter en Saskia Stehouwer je onder begeleiding van Lotte Lola Vermeer mee in een ecologisch extravaganza.
︎
LINK
23 JUN 2022

Vers van het Mes

Perdu x deBuren

Vers van het Mes is een poëzieprogramma - één van de langstlopende in de geschiedenis - van deBuren en Perdu, dat aan nog niet gedebuteerde dichters de kans geeft hun werk voor te stellen. Tijdens drie podiummomenten in Amsterdam (28/10), Antwerpen (4/11) en Brussel (5/11) draagt Yousra samen met de drie andere geselecteerde dichters voor uit eigen werk, en delen ze een ‘kleine poëtica’.
︎
LINK
8 AUG 2022

Museumnacht

Letterenhuis

Acteur en schrijver Rashif El Kaoui duikt in het levensverhaal – met auteurs van kronieken, autobiografieën en autofictie én auteurs die de combinatie van orale en geschreven literatuur opzoeken. Een programma waarin gesprekken met auteurs afwisselen met literaire optredens, geluidsfragmenten, spoken word performances én muziek. Te gast zijn o.a. Hind Eljadid, Peter Verhelst, Tom Lanoye en Yousra Benfquih.
︎
LINK
20 JUL 2022

Mama’s Open Mic

Zomerfabriek, Antwerpen

Mama’s Open Mic is voor Yousra de enige echte ‘safe(r) space’ in het poëtische landschap in Vlaanderen. Een plek waar de belichaamde en communale dimensie van poëzie voelbaar zijn, waar dichters kritisch naar de wereld kijken terwijl ze haar vieren. Een eer om er voor een derde keer te mogen optreden.
︎


31 MRT 2022

Tank Dank

Verb(l)ind x Pilar

21 dankbrieven. Zo telde Verb(l)ind met #danktank af naar de laatste dag van 2021. Stuk voor stuk waren de brieven een ode aan het kleine waarin we groot zijn voor elkaar. In het voorjaar van 2022 lezen verschillende schrijvers van de dankbrieven voor in de Confituur boekhandels en Brusselse bibliotheken. Ook in Pilar strijken ze langs, waaronder Rashif El Kaoui, Maarten Inghels en Yousra Benfquih.
︎
LINK

8 MRT 2022

W.I.P.

Vrouwenraad

Op  Vrouwendag lanceerde de Vrouwenraad W.I.P een podcast over intersectioneel feminisme, gecureerd door Yousra Benfquih. We gaan voorbij de buzz words, voorbij de hype en duiken met telkens 3 experten in actuele, prangende vraagstukken. Waar slagen we? Waar falen we? Van waar komen we en hoe moet het verder? Naast voor ‘Woman is Present’ (geleend van Marina Abramovich), staat W.I.P. ook voor ‘Work in Progress’, omdat intersectioneel feminisme over processen gaat, het werk nooit voltooid is, het verhaal nooit af.
︎
LINK
27 NOV 2021

Kabaal Kinderboekenfestival

De Studio x Het Paleis

Kabaal is een kinderboekenfestival voor jonge lezers en hun familie, voor iedereen die houdt van jeugdliteratuur. Schrijvers, illustratoren, acteurs en kinderboekenlovers vormen een programma dat bestaat uit gezellige voorleessessies, interviews, slam for kids, workshops, film, muziek, theater voor de allerkleinsten, bookshops en de bibmobiel. Enkele highlights: Marc De Bel, Yousra Benfquih, Esohe Weyden, Charlotte Dumortier, Esmé Bos, Bart Voet, Bart Moeyaert, Elvis Peeters, Kathleen Vereecken en Dimitri Leue.
︎
LINK


© Eline
3 NOV 2021

Literatuur & Dekolonisatie

N.DKO FLW x deBuren

In het najaar van 2021 organiseerde de UGent de reeks Literatuur en Dekolonisatie. In samenwerking met deBuren, organiseerde het Netwerk Dekolonisering van de Faculteit Letteren & Wijsbegeerte (N.DKO FLW) één van die avonden in de Parnassuskerk. Gloria Wekker verzorgde de keynote terwijl Yousra met haar gedichten de literaire bijdrage verzorgde van het programma.
︎
LINK
13 OKT 2021

Fixdit Feest

Limerick Gent

Woensdagavond 13 oktober in boekhandel De Limerick in Gent wordt een bijzondere avond! Een avond over #Fixdit, over de Fixdit podcast en over drie bijzondere moderne klassiekers! Yousra  interviewt Jannah Loontjens en Annelies Verbeke over hun Fixdit podcast rond moderne klassiekers geschreven door vrouwen, Gaea Schoeters over de radio-opera Eva (naar Carry van Bruggen) en uitgever Nathalie Doruijter over de nieuw leven ingeblazen Salamanderreeks.
︎
LINK
2020-2021

Dead Ladies Show #4

Passa Porta x Beursschouwburg

Auteur Gaea Schoeters presenteert een avondvullend spektakel over drie opmerkelijke vrouwen die blijvende bewondering verdienen. In de vierde editie breken Yousra, Marieke De Maré en Bent Van Looy een lans voor de Marokkaanse feministische schrijfster Fatima Mernissi, de Nederlandse beeldende kunstenares Charley Toorop, en de Vlaamse schrijfster en filosofe Patricia De Martelaere. Sopraan Britt Truyts brengt liederen van Very "We'll meet again" Lynn en Amy Beach, aan de piano begeleid door Lies Colman.
︎
LINK
24-26 SEP 2021

Poetik Bazar

BE-HERE

Van 24 tot 26 september 2021 werd de eerste tweetalige poëziemarkt georganiseerd in Brussel: Poetik Bazar. Eregasten op de eerste editie zijn Carl Norac, Laurence Vielle en Mustafa Kör, maar ook getalenteerde jonge auteurs zoals Yousra Benfquih, Max Temmerman en Noé Preszow krijgen een prominente plaats op de beurs. Ze trad zowel op in het Théâtre National en tijdens het fiEstival maelstrÖm in het Theater 140.
︎
LINK
19 SEP 2021

Babelbühne

Klimaatdichters, Antwerpen

In het kader van het Babelfestival, nodigden Moya de Feyter en Jeyda Yagiz een impressionante delegatie internationale klimaatdichters uit op de BabelBühne. Met poëzie in het Fries, Portugees, Nederlands, Kaapverdiaans, Mazurisch, Engels en Spaans van Syds Wiersma, Adilça Rodrigues Soares, Ale Oseguera, Annelie David, Belén Berlín en Yousra Benfquih. Over onze heerlijk verscheiden planeet, over uitstervende talen, dieren en planten, over het verband tussen taal en thuis en geschiedenis, over poëzie als antidotum tegen verdeeldheid.
︎
LINK28 JUL 2021

Uitgesproken - de TAZ Redes

Theater aan Zee

Het Oostendse theater- en muziekfestival TAZ biedt elke zomer zicht op de nieuwste podiumkunsten, muziek en literatuur. Met Uitgesproken wordt nu ook het maatschappelijke debat gevoed: gerenommeerde wetenschappers en specialisten schrijven een visietekst als start voor een ruimer maatschappelijk debat, in dit geval rond mensenrechten, met Walter van Steenbrugen, Kati Verstrepen en een poëtische bijdrage van Yousra Benfquih.
︎
LINK
APR - JUN 2021

Stuk Talks

STUK

STUK laat doorgaans kunst het woord voeren, maar sommige thema’s vragen erom om de conversatie uit te diepen. Yousra Benfquih bedacht daarom Stuk Talks: een nieuwe reeks met verdiepende gesprekken, die inzet op een verdiepende en empathische dialoog tussen experten waarbij inclusiviteit centraal staat. De eerste reeks ging over gender, ook het hoofdthema van Angela Washko's expo Point of View, die tot 25 april 2021 in STUK te zien was.
︎
LINK
9 MRT 2021

Atelier Actua

deBuren x De Markten

De pleitdata in de Belgische Klimaatzaak staan gepland van 16 tot 26 maart. Daarmee komt de zaak die in 2014 werd opgestart na een lange aanloop eindelijk écht voor de rechter. Naar aanleiding van deze historische gebeurtenis organiseert deBuren de eerste editie van de gloednieuwe reeks Atelier Actua, in samenwerking met De Markten. Jens Meijen en Yousra Benfuih, allebei lid van de Klimaatdichters, zorgen voor de poëtische noot.
︎
LINK
27 JAN 2021

Poëzieweek 2021

Poëziecentrum x Arenberg

De feestelijke opening van poëzieweek - dit jaar in het teken van het thema ‘samen’ - wordt verzorgd door een groot aantal dichters. Live vanuit de Arenberg presenteren Poëziecentrum, Antwerpen Boekenstad en Arenberg Samen Al t’hope: 14 dichters lezen voor vanuit Arenberg en hun optredens worden afgewisseld met 16 dichters die een videoboodschap brengen. Met o.a. Charlotte Van den Broeck, Paul Demets, Maarten Inghels, Bart Moeyaert, Joke van Leeuwen, Charles Ducal, Dominique De Groen, Yousra Benfquih, en vele anderen.
︎
LINK
24-26 SEP 2021

Expo BLAUW

Saskia De Coster

Saskia De Coster, in een vorig leven beeldend kunstenaar, ging als gastcurator aan de slag met de collectie van kunstverzamelaars Bieke en Tanguy Van Quickenborne. Gïnspireerd door het boek Bluets van de Amerikaanse schrijver Maggie Nelson, koos ze uit meer dan 500 kunstwerken 13 stukken waarin de kleur blauw een hoofdrol speelt. Ze vertrouwde de werken toe aan de pen van enkele collega-schrijvers die er associaties of verhalen bijschreven, waaronder Lize Spit, Roderix Six, Peter Terrin en Yousra Benfquih.
︎
LINK
29 AUG 2021

Stadswandeling

Rataplan x Antwerpen Boekenstad

In het laatste weekend van augustus vindt het Antwerps cultuurweekend plaats. Verspreid over de hele stad, maak je kennis met het culturele aanbod. Rataplan stippelt speciaal een wandelroute uit met live slam poetry, rap & theatrale performances in de buitenlucht. De wandeling kadert in het project 'Iedereen stadsdichter', een samenwerking van Rataplan & Antwerpen Boekenstad, gecureerd door stadsdichter Seckou Ouologuem.
︎
LINK
JUL 2021

Kom op en Wandel

Kom op tegen Kanker

Wandelen doet deugd. Dat hebben we met zijn allen ontdekt. Tegelijk hebben we door het vele thuiswerken nog nooit zoveel gezeten als nu. En zitten, dat is het nieuwe roken. Daarom moedigt Kom op tegen Kanker iedereen aan om in beweging te komen en te gaan stappen, en daarbij gedichten te ontdekken. In Landschap De Liereman lees je Yousra Benfquih, in Het Vinne Lisette Ma Neza, op de stadswallen van Damme Peter Verhelst, in de Vallei van de Zwarte Beek Mustafa Kör en in de Zwalmvallei Maud Vanhauwaert.
︎
LINK
23 JUN 2021

The Polar Project

De Roma

Jan De Deken en Thomas Ceulemans volgen de machtige inheemse leidster Sonia Guajajara, en de jonge Maura en Marta, die in het Amazonewoud en de Cerrado hun territorium verdedigen. Aansluitend op de documentaire is er een nagesprek met Jan de Deken en Pieter Van de Sype. We eindigen de avond met een performance van Yousra Benfquih en de winnaars van The Polar Pitch, een schrijfwedstrijd voor jong taaltalent met als thema: hoe kijk jij naar klimaatverandering?
︎
LINK
JAN 2021

Slow Writing Lab 2021

Nederlands Letterenfonds x Literatuur Vlaanderen

Het Slow Writing Lab is een talentontwikkelingsprogramma van het Nederlands Letterenfonds op masterniveau. De eenjarige opleiding biedt een selecte groep schrijvers de kans om hun literaire makerschap te verdiepen en ontwikkelen. Samen met Samira Saleh was Yousra de eerste Vlaamse kandidaat om tot het programma toe te treden. De deelname liet haar toe om de focus te verleggen van opdrachtgebonden- naar haar eigen, vrije werk.
︎
LINK
DEC 2020

Fomu - New Narratives

FOMU

Elke maand vraagt FOMU een gastspreker om nieuwe verhalen toe te voegen aan de collectie en tentoonstellingen in het museum. Als deelnemer word je uitgenodigd om mee te denken over deze nieuwe betekenissen en hierover in gesprek te gaan met elkaar. Elke rondleiding vertrekt vanuit het persoonlijk perspectief van de gastspreker. Deze keer leidt auteur, dichter en spoken word artiest Yousra Benfquih je rond bij de tentoontstelling van Stephan Vanfleteren.
︎
LINK26 NOV 2020

Dead Ladies Show

Gaea Schoeters x Passa Porta

Een sprankelend café chantant over vrouwen die schitterden tijdens hun leven maar vergeten raakten na hun dood. Elk kwartaal presenteren wij u een nieuwe editie met drie lecture-performances & een mini-recital.
Een programma van Gaea Schoeters & Passa Porta. In editie 4 heeft Bent Van Looy het over schilderes Charley Toorop, Yousra Benfquih over sociologe Fatima Mernissi en Marieke De Maré over auteur en filosofe Patricia De Martelaere. Aan de piano Lies Colman en sopraan Elise Caluwaerts
︎
LINK

20 OKT 2020

Audre Lorde - Sister Outsider

deBuren x Pilar

Voor de derde PILAR ASAP editie The Fluid Identity Edition stelden Pilar en deBuren in co-curatie met Scherpsteller Warda El-Kaddouri een reeks op met als rode draad Sister Outsider van de Caraïbisch-Amerikaanse auteur, dichter, feminist en activist Audre Lorde. Yousra Benfquih modereert het gesprek tussen El-Kaddouri, beleidsmaker Jenny Mijnhijmer en cultural analyst Whitney Krens. Tijdens de avond brengt actrice en zangeres Martha Da’Ro gedichten van Lorde.
︎
LINK
18 OKT 2020

Ecopolis

Ecopolis x Kaaitheater

Voor deze zesde editie nodigt Ecopolis opnieuw een brede waaier aan schrijvers, academische experts en denkers uit het middenveld uit. Buig je met hen over de uitdagingen post-corona. Alle debatten worden simultaan vertaald naar het Nederland, Frans en Engels. Over de vraag naar het bouwen van veerkrachtige samenlevingen, die ecologisch en sociaal sterk staan, buigen zich Myriam Dumortier, Koen Vannmechelen, Jan Rotmans en Dirk Draulans, met een spoken word interventie door Yousra Benfquih.
︎
LINK
6-11 APR 2020

Dichters van Wacht

Verb(l)ind vzw

In tijden zonder aanraking, op momenten van aarzelend leven, hebben we nood aan geraakt worden. Woorden zijn daartoe in staat. En ze zijn veilig, zeker als ze via een telefoonlijn zachtjes landen in je oor. Omdat poëzie de kracht heeft om te ontroeren en te verbinden, lanceerde verb(l)ind tijdens de paasvakantie van 2020 – en dus in volle coronacrisis – Dichters van wacht. Wie het nummer belde, werd via een poëtisch keuzemenu doorverbonden met een dichter en genoot van een gesprek, een gedicht, even samen stilstaan.
︎
LINK12 NOV 2019

Infinity Year - 8 jaar MOM

Mama’s Open Mic x het Bos

Mama's Open Mic is turning 8 years this season and we're so proud and excited to continue this movement with you all. From the days of us hosting Mama's Open Mic every two weeks at @ Mama Matrea to our first festival at the Zomerfabriek. We've had hundreds and hundreds of artist, hosts, open mic-ers stand on our stages and what better way to celebrate this occasion than with you all? With Aja Monet (US) and Yousra Benfquih.
︎
LINK
22 SEP 2019

Toren van Babel

Rooftoptiger x Antwerpen Boekenstad

Na drie maanden bouwen, honderden helpende handen en talen bereikt het project van toenmalig stadsdichter Maud Vanhauwaert 'Toren van Babel' zijn hoogste punt. Dat wordt op zondag 22 september 2019 gevierd met een slotdroesem en een nieuw stadsgedicht. Dat slotmoment werd verzorgd door o.a. Jeroen Olyslaegers, Hind El Jadid, Gregory Frateur, Carmien Michels, Tom Kestens, Fatena Al-Ghorra, Amina Belorf, Birsen Taspinar en Yousra Benfquih.
︎
LINK
14-15 SEP 2019

Het dansende denken

Het Zoekend Hert

Meer dan 50 denkers, literatoren, muzikanten en andere kunstenaars nemen deel aan het jubileumfeest voor het tienjarig bestaan van filosofiehuis Het zoekend hert in Berchem-Antwerpen. Onder de noemer ‘Het dansende denken van Het zoekend hert’ wordt op zaterdag 14 en zondag 15 september 2019 een tweedaags muzisch-filosofisch evenement georganiseerd "over de impact van muziek en dialectiek op het denken en voelen, handelen en wandelen". Met o.a. Thomas Decreus, David Van Reybrouck, Patricia Jozef, Peter Verhelst en Yousra Benfquih.
︎
LINK
6 AUG 2019

Theater aan Zee

Emma Inviteert

Documentair storyteller Emma Lesuis cureerde voor TAZ 2019 de late night show 'Emma inviteert...'. Vier avonden sloot ze samen met het publiek de avond af in woord, dans en beeld. Op 6 augustus - in het teken van het thema ‘wortels’ - waren o.a. Piet Wittevrongel en Dominique Lubaki te gast om te praten over de tentoonstelling van de Stoeten Ostendenoare op TAZ, hoorde je de brief van schrijver en historicus Heleen Debeuckelaere, de muziek van Anne-Fay en de poëzie van Yousra Benfquih.
︎
LINK
22 JUL 2019

Gentse Feesten

Mensen Zeggen Dingen

Enkel gewapend met microfoon verspreidt Mensen Zeggen Dingen het gesproken woord. Bereid je voor op comedy, spoken word, poëzie, theater, stand up, snoeiharde voordrachten en rijmelarij van het hogere niveau. Eerste van 2 Clubshows tijdens de Gentse Feesten. Met Hind Eljadid, L-Deep, Teddy Tops, Yousra Benfquih en [tən a.dəm]. Presentatie door Esohe Weyden en Yannick Moyson!
︎
LINK
31 MRT 2019

A Stranger in the Village

Passa Porta

Gelauwerd schrijfster Rachida Lamrabet nodigt Anissa Boujdaini, Hélène Christelle Munganyende, Sabrine Ingabire en Yousra Benfquih uit en gooit thema’s als xenofobie, (de)kolonialistisch denken en de omgang met ‘vreemdelingen’ in de groep. Stof voor hun gesprekken en voordrachten komt uit diverse hoeken: Daniel Defoes legendarische Robinson Crusoë, met zijn onderliggende toon van westerse morele superioriteit, het beruchte essay A Stranger in the Village van James Baldwin, over diens ervaringen als Afro-Amerikaan in een Zwitsers dorp, maar ook Four Women, een bekende song van Nina Simone.
︎
LINK
31 JAN 2019

Gedichtendag

CC De Factorij

Op Gedichtendag waait er een pittige wind door Zaventem, die jong talent van dichtbij en podiumbeesten van heinde en verre naar ons cultuurcentrum voert. Auteur Carmien Michels stelde een heerlijk avondvullend programma samen, met onder andere Seckou Ouologuem, Joke van Leeuwen, Jaouad Alloul en Yousra Benfquih.
︎
LINK
15 DEC 2018

Festival van de Gelijkheid

Curieus vzw

De Closing Night van het Festival van de Gelijkheid stond in het teken van poëzie. Niemand minder dan de Palestijnse dichter Rafeef Ziadah trad er op, samen met andere spoken word performers: Remi Kanazi (VS), Esohe Weyden (BE), Derek Otte (NL) en Yousra Benfquih. Carmien Michels was de host van deze prachtige avond.
︎
LINK
11  DEC 2018

Apéritief Narratief

Atlas Antwerpen

Atlas én de stad zijn onuitputtelijke bronnen van verhalen. Vanuit onze visie op beeldvorming willen we deze verhalen delen met alle stadsgenoten via onze sociale media, evenementen en de projecten waaraan we deelnemen. Deze verhalen verbinden ons. De eerste editie van Aperitief Narratief was het startpunt van een boeiend verteljaar. Ongeveer 100 aanwezigen luisterden in Atlas naar de verhalen van o.a. stadsdichter Maud Vanhauwaert en dichter Yousra Benfquih.
︎
LINK18 NOV 2018

Literair Reservaat

Kluger Hans x Rekto:verso x deBuren

'Absolute beginners' is het thema van het tweede Literair Reservaat van Kluger Hans, dat op 18 november zal doorgaan in samenwerking met deBuren en rekto:verso; een moment van ontmoeting en debat over de letteren. Is iedere auteur een eeuwige debutant? Start elke literaire tekst van een tabula rasa? Of hebben we de traditie, met haar overgeleverde normen en voorschriften, net nodig om in de kantlijnen te krabbelen, te doorstrepen en te onderstrepen? Welke vernieuwingen of hernieuwingen staan voor de deur? Welke onverwachte bochten liggen voor het woord in het verschiet? Met o.a Simone Atangana Bekono, Yousra Benfquih, Hans Depelchin, Iduna Paalman, Max Urai en Yelena Schmitz.
︎
LINK
15 SEP 2018

Brilschans by Night

Districht Berchem x ccBe

In kleine groepjes ga je op culturele ontdekking in het feeëriek verlichte Brilschanspark. Al wandelend door het donker, langs kaarsen en vuurinstallaties, kom je op plekken waar zowel opkomend talent als gevestigde waarden zich tonen. Muziek, vertellingen, dans,… verschillende genres komen aan bod. Laat je leiden door het onbekende. Met o.a. Bart Cannaerts, De Nwe Tijd, Nico Boon, Moving Fire Arts en Yousra Benfquih.
︎
LINK
24 JUN 2018

De Langste Dag

ZINK

Een groep jonge schrijvers, een radiomaker en een vormgever, 24 uur en een heleboel daglicht. Doel: de zonnewende vieren met een tijdschrift gemaakt in 24 uur. Vanaf zaterdag 23, 18h, sluiten een groep jonge schrijvers, een radiomaker en een vormgever sluiten zich op in de leegstaande pastorie om er samen aan een nieuw nummer van ZINK te werken. Op 24 juni  nodigen we niet alleen jou uit, maar ook een hele hoop muzikanten, performers, kunstenaars en andere brokkenmakers.
︎
LINK
2 MEI 2018

We are Womanists

Afrika Filmfestival

Het Afrika Filmfestival organiseert een slam poetry night: ‘We are Womanists’. Een avond waarin de seksuele en reproductieve rechten van de vrouw aanbod komen. Het thema zelf kan breed worden opgevat en geen taboe zal worden geschuwd. Met poëzie van Sukina Douglas (van het Britse duo Poetic Pilgrimage), Esohe Weyden, Yousra Benfquih, Lisette Ma Neza en Djossy Cruz Oliveira.
︎
LINK
13 APR 2018

‘Nuff Said

CCBerchem

Dertien jaar geleden zag ‘Nuff Said het licht in ccBE, het Berchemse cultuurcentrum dat vandaag de naam Corso draagt. Ondertussen is het comedy- en muziekconcept uitgegroeid tot een vast begrip dat ook buiten de stadsgrenzen navolging heeft gekregen. Yousra  bracht er in 2019 poëzie aan de zijde van comedian William Boeva en Brits schrijver, dichter en presentator Lemn Sissay.
︎
LINK
JUL 2017

Schrijfresidentie

deBuren

Elk jaar gaat deBuren met jonge schrijvers, journalisten en kunstenaars naar Parijs. Ze gaan er in gesprek met mensen uit het literaire veld en werken aan twee teksten. Dit jaar dongen 212 mensen naar een plaatsje in onze residentie. De jury selecteerde deze 18 deelnemers, waaronder Pieter Kranenborg, Sabrine Ingabire, Lotte Lentes, Giuseppe Minervini, Hélène Christelle/a Munganyende, Bob Vanden Broeck en Yousra Benfquih.
︎
LINK
9 JUN 2017

Felix Poetry Festival

Het Bos

Spoken word artiesten, slammers, rappers en performance dichters bezetten voor een avond Het Bos. Naast de spetterende WORD WA(a)R Cypher avond met battles tussen o.a. Massimiliano Pintus, Prisca Agnes Nishimwe, Tom Driesen, Martijn Bekvegter, Sascha Reunes, Droge Piet en Seckou wisselen af met dans en rapcypher begeleid door een hele hoop dj's. Op de bovenste verdieping treden internationale en nationale slammers op, waaronder Black Ice (USA), Anthony Anaxagorou (UK), Carmien Michels (België) en de winnares van NAFT Yousra Benfquih.
︎
LINK6 MEI 2017

Naft voor Woord

Stad Antwerpen x Creatief Schrijven

Op zaterdagavond 6 mei streden 8 jonge schrijvers in bibliotheek Permeke te Antwerpen voor de eretitel van de TXT-on-stagewedstrijd Naft voor Woord. Yousra Benfquih uit Berchem won de wedstrijd en treedt zo in de voetsporen van eerdere winnaars onder wie Maud Vanhauwaert en Jill Marchant. Juryleden Rudy Vanschoonbeek, Carmien Michels, Peter Briers en Kamal Kharmach selecteerden haar omwille van de sterke performance en de straffe tekst. Meer dan 200 mensen woonden het finalefeest bij. De wedstrijd is een initiatief van de Provincie Antwerpen i.s.m. Creatief Schrijven vzw..
︎
LINK

EVENEMENTEN